Näiden sivujen sisältöön verrattuna niiden tekemiseen on kulunut kohtuuttomasti aikaa ja vaivaa. Varmasti oikeita välineitä käyttämällä olisi päässyt vähemmällä. Tekemiseen on käytetty seuraavia työkaluja:
Tällä sivulla mainitaan asioita, joita ei enää ole olemassa.
Kun ainoa työkalu on Matlab, kaikki ongelmat näyttävät matriiseilta.
Selailin sivuja lähinnä Netscapen ja IE:n nelosversioilla. Mitään erikoisfontteja, ylä- ja alaindeksejä ei ole käytetty, niin että sivujen pitäisi kyllä toimia vanhemmillakin selaimilla. Lynxilläkin saa suurimmasta osasta selvää.
Melko pian sivujen "valmistumisen" jälkeen törmäsin otukseen nimeltä validaattori. Koska olen perfektionisti-wannabe ja validoinnissa on muutenkin järkeä, piti kaikki sivut tietenkin saada validoitua. Jokaisessa sivussa oli sitten samat pari kolme syntaksivirhettä. Sivuja läpikäydessä tuli mieleen, että varmaan olisi helpompiakin tapoja.
Myöskään ulkonäkö ei ollut tyydyttävä. Vanhoilla selaimilla taustakuva oli aika *vetin ärsyttävä eikä tekstistä saanut selvää maalaamatta sitä ensin hiirellä. Samalla kun korjasin syntaksia poistin taustakuvan ja säädin värejä. Sivujen luominen jonkinlaisella pulauttimella kävi mielessä, mutta toteutukseen ei ollut aikaa tai intoa.
Kävin keväällä -99 kurssin seittiohjelmointi ja tutustuin ihanaan kieleen nimeltä Python. Innostuin cgi-skripteistä ja pythonista muutenkin ja koodailin kaikenlaista ihan omaksi ilokseni. Tuolloin sivulle ilmaantui palautelomake. Tiedän kyllä, että lomakkeet yksityisillä sivuilla ovat p33l0ja, mutta kun se oli niin kiva tehdä. Sitä paitsi alkuperäinen jalo tarkoitukseni oli kerätä palautetta assaroimistani matikan harkoista. Myös menoarvio-skripti on tältä ajalta. (2006-11-26: Korvattu staattisella sivulla.)
Kirjoitin myös alkeellisen pulauttimen, jolla sivujen ylläpitoon saisi jotain järkeä. Ohjelmalle annetaan sivun sisälmykset käsittävä tiedosto, sekä toinen tiedosto, jossa on sivun parametrit. Sivun sisältö upotetaan valmiiseen sivupohjaan, joka sisältää mm. <HEAD>-osan koodin ja valmiit navigointipalkit. Parametritiedostossa on sitten kaikki sivulta toiselle muuttuvat asiat, kuten META-elementtien arvot, navi-palkkiin tulevia urleja, kuvien tiedot jne. Sivujen luontikäskyt hoidetaan maken avulla.
Esim. kun parametritiedostossa lukee
IMAGE vh40.gif
ALT Validia HTML 4.0:aa!
HEIGHT 31
WIDTH 88
niin sivun sisällössä oleva merkintä {IMAGE vh40.gif}
korvautuu parametrien mukaan rakennetulla IMG-tagilla. Mahdollisimman
suurella osalla parametreista (esim. hakemistopolut tai
navigointikuvat) on tietenkin oletusarvo.
Sivupohjaa ja
oletusparametreja saa ihmetellä.
No, en kuitenkaan jaksanut muuttaa sivujani helpommin ylläpidettäviksi. Pulauttimeni käyttö oli turhan hankalaa.
Aloin viimein muuttaa sivujani järkevään muotoon. Lisäsin pulauttimeen uusia omituisuuksia, ja kirjoittelin lisää skriptejä, kuten ruokalista-palvelun. Syksyllä olin Unkarissa vaihdossa, ja tein aiheesta omat sivut.
Ilmoittauduin (myös fyysisesti) poissaolevaksi korkeakoululta, minkä seurauksena käyttäjätunnukseni meni kiinni. Sivuni siirsin evakkoon kiipelimodeemin kylkiäisenä tulleelle Elisan levynkulmalle. Elisa ei tarjoa oletuksena mitään palveluja, joten korvasin CGI-skriptini joko staattisilla sivuilla tai Javascript-vastineilla. Samalla korjailin kosmeettisia virheitä sieltä täältä, mutta mitään uutta sisältöä en viitsinyt tuottaa.